Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

toto oslovení jsme používali docela běžně, ale generace po nás si to, bohužel, vylepšila daleko horšími výrazy. A to se pak kroutí uši....

0 0
možnosti

Pokud někdo mluví stylem patnáct volů za minutu, tak Vám zas ušetří spoustu času tím, že se nemusíte domýšlet s kým, že máte tu "čest". Jeho úroveň je vcelku jasná. Ale zase je pravda, že někteří dnes používají v mluvě slova, proti kterým je zmiňovaný vůl slabým odvarem.

0 0
možnosti

Tohle je takové psaní pro psaní. Jazyk je živý instrument a vyvíjí se. Pokud se sejdu s kamarády a vrstevníky, budu jim dál říkat vole. Když slyším hovor v dnešních hospodách, skoro se červenám.;-)

0 0
možnosti

Zda se to pouzivalo za prvni republiky ci drive nevim, ale v dobe vysehradskych jezdcu byl pozdrav: vole, vole, Prochazka lize mosaz.

0 0
možnosti
Foto

Oslovení "vole" nám soudruzi vyčítali v sedmdesátých letech, články na toto téma vycházely v novinách jak na běžícím pásu. Dneska už se z běžné mluvy téměř vytratilo, tedy alespoň v mém širokém okolí. Ale napsat o tom blog by mě za to nestálo...

4 0
možnosti
Foto

J27a42n 47P77e90c92h34a

4. 12. 2015 15:30

Konverzační vsuvka "ty vole" je úplně krásná, neškodná až poetická ve srovnávní s tím, jaké výrazy používají dnešní mladí lidé. Ale podle mne je to normální vývoj a každé slovo inflačním používáním svůj původní vulgární význam ztrácí. Vezměte si třeba proslulé "Baník, pyčo," nebo anglické slovo "fuck", které se používá už většinou mimo svůj pravý obsah. Jazykovědec Oliva by tuším řekl, že jazyk si s tím poradí. Čeština je jazyk barevný, tvárný a zvukomalebný, a já se o něj nebojím.

2 0
možnosti
Foto

V Číně je prý výraz vole označení pracovitého dříče a údajně se běžně říkalo "chci být ještě větším volem Mao - Ce - Tunga.

1 0
možnosti

To tedy musel být vůl na kvadrát :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 44,03
  • Průměrná čtenost 3823x
Jsem vyznavačem kréda Miloše Kopeckého, že "Humor je nejdůstojnější projev smutku".

Seznam rubrik