Na Ministerstvu kultury se krade? Nic nového pod sluncem

19. 06. 2020 15:04:33
Před patnácti lety jsem sedával na předzahrádce kavárny proti Nosticovu paláci, kde sídlí darmožroutská instituce, zdánlivě pohroužená do klidu, jako přezimující termitiště.

O Ministerstvu kultury jsem tenkrát věděl jen, že platy zaměstnanců činily 75mil. /tenkrát!/, zatímco na podporu profesionálních divadel, orchestrů a pěveckých souborů zbývalo dohromady 17 mil. Na kulturu obecně šlo tehdy necelé procento HDP, tato oblast byla na okraji zájmu politiků, čímž jsme výrazně zaostali třeba za Francií, jejíž podpora například kinematografie byla vždy velmi výrazná.

V životě by mě nenapadlo, že z toho „mála“ od státu by mohly nějaké peníze odtékat do něčích kapes, jak se to provalilo nyní, s Jankem Kroupou otevřenou kauzou „pijavic“ na MK, kdy v rámci IT zakázky na digitalizaci fondu českého kulturního dědictví Czechiana šlo o vytunelování jedné milardy! Pánbůh s námi a zlý pryč...

Když tehdy ve zmíněných dřevních časech tvůrce požádal o nějaký filmový grant, pokud to neměl „ošéfováno“, bylo mu málem s nářkem sděleno /pokud se s ním vůbec bavili/, že love nejsou, pod heslem „vem z dlaně chlup, když na ní nic není“. To ovšem neplatilo například pro nejmenovaného předsedu grantové komise, který sám sobě přiděloval nemalé částky, s tím že při hlasování, prý aby neovlivňoval, „chodil za dveře“.

Ale to byly tenkrát jenom směšné, ve srovnání s dneškem neporovnatelné tunelíčky. Ostatně, vždyť tam přece tehdy bedlivě dohlížel nad pořádkem ministr Víťa Jandák, bez debaty znamenitý charakterní herec a rovněž příkladný politický charakter.

Dlužno připomenout, že o funkci ministra se neúspěšně ucházel i F.R. Čech, který prohlásil, že jeho eventuální ministerský předchůdce, Pavel Dostál, byl „takový náš král kultury a já jsem jeho korunní princ“. A dodával: „Rád bych pokračoval v Pavlově práci. Nevím sice, co měl na ministerstvou rozděláno, ale dokončil bych to po něm.“

Jeden poslanec to komentoval, že Ringovu kandidaturu by podporoval, s tím, že bychom vlastně vyměnili jednoho klauna, totiž Dostála /ať je mu země lehká/, za druhého. Zvítězil však Víťa, který už při natáčení Tankového praporu před štábem prohlásil, že v naší zemi bude jednou prezidentem. Nato mu kameraman namítl, že by si musel jako hlava státu nechat poněkud esteticky vylepšit obličej, už kvůli známkám na dopis. Ale to je přece hovadina, nahlíženo nynějšími hradními měřítky...

Ale vraťme se k pfinanční /jak psali V+W/ záležitosti. Peníze na kulturu odtékaly z Nosticova paláce na zmanipulované zakázky proudem, ovšem jen směrem k vyvoleným /amici del padrino/. Něco mi o tom prozradil Josef, za komunistické hrůzovlády jeden z bývalých ředitelů Barrandova, který si tam na stará kolena přivydělával jako ostraha. Byl zvídavý a z někdejší profese plukovníka vnitra byl o všem dění v novodobém Pentagonu kultury dobře informovaný.

Jen tak na okraj: Když kdysi odcházel do penze, dali mu vybrat mezi funkcí uměleckého šéfa u filmu, nebo ředitele pražského velkopodniku ovoce a zeleniny. Ptal jsem se ho, proč nevzal radši mnohem lukrativnější zeleninu, a on odpověděl upřímně: „Víš, ty kluku, já měl tak rád českej film.“

A taky mi nabídl, že kdyby bylo nejhůř, a já se k těm grantům na biják nedostal, dohodí mi flek u ostrahy. „Lehká práce,“ liboval si, „ráno se sejdem, rozleje se rum. Obchůzka po baráku, zchrupnem si na služebně, obchůzka a zase rum.“

Vedle slušného platu i slušivá uniforma, včetně bot.

Napadlo mě naivně, že bych to vzal, a mohl se tak pokusit narušit to prohnilé ministerstvo zespodu – napřed coby vrátný a postupně, až se propracuju k vyšším funkcím, dosáhnout, podoben kůrovci z podčeledi brouků nosatcovitých, úplné likvidace tohoto. Aby se peníze na kulturu přestaly rozkrádat.

Neudělal jsem to, nezabránil ničemu, a v současnosti se provalilo, že miliardovou Czechianou přišla kultura díky vychcaným lobbistům a tamním podplaceným úředníkům málem o cca čtrnáctinu celkového rozpočtu. Ale mezi námi, to je přece jen kapka v moři galaktického celostátního plundrování. A jak pravil Švejk: kradlo se vždycky a bude se krást dál.

Bude?!

Autor: Vít Olmer | pátek 19.6.2020 15:04 | karma článku: 34.10 | přečteno: 1249x

Další články blogera

Vít Olmer

Bitva o důchod (humoreska)

Nedávno jsem se dočetl, že nějaká paní měla z vyřizování svého důchodu hlavu jak pátrací balon. Chtěl bych ji utěšit...

8.3.2024 v 19:08 | Karma článku: 44.00 | Přečteno: 8062 | Diskuse

Vít Olmer

Europoslanec v řece /humoreska/

Seděl jsem v čekárně u dentisty, s hubou tuhnoucí po injekci. Navzájem se neznající pacienti si vstřícně povídali, což se dnes děje snad akorát v čekárnách. U doktora.

31.7.2023 v 11:26 | Karma článku: 27.55 | Přečteno: 904 | Diskuse

Vít Olmer

Pozdní odpoledne u Pytlounových /humoreska/

V ulici Čs. armády č. 32 bydlí manželé Pytlounovi. Ona teď žehlí zelené košile, on, plukovník v genštábu, si v křesle čte o pušce Z-35/Q ráže 56x45. Pohodu naruší zvonek u dveří.

17.1.2023 v 11:42 | Karma článku: 23.12 | Přečteno: 797 | Diskuse

Vít Olmer

Pozdní sexstory /povídka/

Jednoho dne v koupelně na sobě nahý důchodce pan Samec zaregistroval jistý mužný úkaz, který ho samotného překvapil. Rychle se osušil, trochu navoněl, a jak ho pánbůh stvořil, tak vkročil hrdě do pokoje.

15.8.2021 v 9:32 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 1137 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.96 | Přečteno: 214 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3791

Jsem vyznavačem kréda Miloše Kopeckého, že "Humor je nejdůstojnější projev smutku".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...